澳門工會聯合總會

搜索

查看: 803234|回復: 29

感動自己,感動市民︰謝謝義工朋友﹗

聽眾

2萬

管理員

Hello,工聯總會新網站終於開通啦!好辛苦,但亦十分之值得,呢個網站凝聚o左工聯、屬會、機構和議辦各位同事o既智慧同埋精力,係大家共同努力o既結果。拋下書包先:lovess: ︰「不積硅步﹐無以至千里;不積小流,無以成江海」,o係呢度,工仔衷心感謝大家一直以來o既支持和鼓勵,亦希望大家再接再厲,一步一步、紮紮實實咁做好我o地o既工作,等呢個網能夠成為不單止感動我o地自己,亦感動市民o既網。

聽眾

論壇元老

[url]http://www.babyhome. ...

個網搵資料好方便呀~, @. E2 k! N3 _$ Z6 K2 Z+ [  D' |
咁大家就好好合作la wor~
回復

聽眾

新手上路

咁大家就好好合作la ..
回復

聽眾

1萬

版主

從o吾成熟,到半生熟,再到成熟

今早同老前輩拜年,所以無即時放貼,請o甘多位朋友原諒。今朝呢個區都幾多話題,對於工仔來講,入o左討論區,甚至登記做會員o既,都令工仔感到鼓舞同感動 ,因為呢d朋友都係呢個區最有力o既支持者。whelan話澳門o既討論區o吾係o甘成熟,我認同,而要走向成熟,大家都需要一個適應、學習同磨合o既過程 。工仔承認呢個討論區重有好多值得改善o既空間,例如點樣因應o吾同o既對象設立主題區等等,我o地都會再度度。whelan今日提o左好多建議俾我o地,我o地將會以實際行動作出改善o既回應。工仔o吾奢望呢個網可以日日俾大家驚喜,至少大家對佢o吾會太多失望。期望大家一齊經營呢個「來之不易」o既網﹗
回復

聽眾

1萬

版主

節日祝福

農曆新年就快到啦,嚮呢度,工仔同我o既同事向各位市民拜個早年,祝願大家身體健康,心想事成,個個有工開﹗

豬仔來啦﹗

豬仔來啦﹗
回復

聽眾

1萬

版主

加強內外的溝通和聯繫

工聯擁有優良傳統,就o系一直以來都與市民大眾打成一片,聽取同反映佢o地o既意見同訴求。響現階段,呢種傳統更加需要發揚同加強,工仔覺得只要健全同市民、各業職工和大家同事o既溝通聯繫,採取定期o既、落區o既或座談、聯歡o既溝通形式,大家先能夠越來越緊密,越來越默契。

聆聽是藝術

聆聽是藝術
回復

聽眾

1萬

版主

心靈慰藉

對於我o地身邊周圍o既人,我o地都應該拋出關懷o既心,不論o系對同事、對工友、對所有市民都o系o甘樣。只有令到大家心靈都感到平靜同欣慰,「做人」o既工作先能夠走向成功。A037

關懷令人的心靈感到慰藉

關懷令人的心靈感到慰藉
回復

聽眾

1萬

版主

工仔的譴責

最近,工聯網站出現某些人張貼色情鏈接的情況,工仔表示憤慨。工聯網站的建立,為的是宣傳工聯維護職工權益和服務市民大眾的現實。網站的開通,是會務不斷透明的表現。工聯向來樂意接受大家的建言,持續改善工作,迎合大家的期望和要求。但同時,工聯也提倡大家文明上網、文明討論、文明相待,共同營建一個文明網站、文明討論區。
回復

聽眾

1萬

版主

艱難的做人工程

做人o既工作係一項系統工程,好困難,有意義。工仔覺得我o地呢項工作有經驗,但還未上升到理論層面讓大家都能夠從感性走向理性,所以,有必要對呢項工作作歸總。另外,大家都可以向教會學習,學習人o地點樣開展做人工程,佢o地o吾係做人o既「身」,而係做人o既「心」。

教會開展仔細的社區工作

教會開展仔細的社區工作
回復

聽眾

版主

我看不清楚這個圖講的是什麼?
回復

聽眾

版主

「電子人大戰」冠軍 「貪食蛇 2」冠軍 「餵飼寵物」冠軍 「釣魚」冠軍 「追鼠標」冠軍 「天秤放貨物」冠軍 「飛躍羚羊」冠軍 「天使搬磚」冠軍 「3D 閃避障礙」冠軍

版主你有好多野發表哦
回復

聽眾

版主

「大魚食細魚」冠軍 「拖動方塊」冠軍 「拉線穿球」冠軍 「推波波」冠軍

版主當然要出馬啦!!
回復

聽眾

版主

「電子人大戰」冠軍 「貪食蛇 2」冠軍 「餵飼寵物」冠軍 「釣魚」冠軍 「追鼠標」冠軍 「天秤放貨物」冠軍 「飛躍羚羊」冠軍 「天使搬磚」冠軍 「3D 閃避障礙」冠軍

版主好野....................
回復

聽眾

金牌會員

A010 哼,只會無病呻吟的版主,成就不了大事。
回復

聽眾

版主

「大魚食細魚」冠軍 「拖動方塊」冠軍 「拉線穿球」冠軍 「推波波」冠軍

原帖由 鬼谷子 於 2007-7-2 00:23 發表# D& u0 Y' D% T7 \8 U
+ n# M9 c7 Q" t% m  X* t: Q% M; [

6 r% _9 S3 j* Y6 d3 B2 Y& G咁你又想成就咩大事呢
回復

聽眾

論壇元老

原帖由 鬼谷子 於 2007-7-2 00:23 發表* B. M1 O7 E% e. R

6 E+ ~+ k7 c. D+ |
1 v3 o1 b( W6 ?0 I$ b. \你只會處處在批評別人所做ga事…! a; ], ~- k: \; O2 P; w: ^# \3 `% m  b
你係工聯呢個網所留ga言都冇一句係好ga$ P7 K# G' u7 z
難道你咁唔滿意呢個網???A010
回復

聽眾

1萬

版主

「電眼少女」冠軍

回復 #16 chao 的帖子

佢傻架~~~唔使理佢~~~佢來的目的就係搞搞振~~~~~
回復

聽眾

版主

回復 #17 好人 的帖子

呢個系人都知ga la~~~~~~~
回復

聽眾

1萬

版主

感謝義工朋友﹗

最近,工聯同屬下各工會、機構為完善《勞工法》進行廣泛諮詢活動,並配合問卷調查同簽名行動,務求促使市民關心自身權益,踴躍發表意見,讓社會各階層都能聽到基層0既聲音。: Z) B# c4 d* X# P: z: ?

' M- a' [4 d* I6 K$ x( {. h呢個過程中需要特別贊揚0既係我0地一群熱心0既義工,無0左呢群義工,我0地0既工作包括維權同服務都好難有效開展,多謝義工朋友。* G) ?6 f" o) r9 k" I
7 \) f2 _( ?* {2 t& P3 k
同時希望所有義工都能呼籲更多朋友加入我0地0既行列,為市民做多d有意義0既工作。
回復

聽眾

版主

「障礙消圖案」冠軍 「雷電 X」冠軍 「恐龍消圖案」冠軍 「蜂巢擴散」冠軍 「數字水桶」冠軍

無錯,真係要特別感謝佢地架大力支持,係咁熱架天氣下邊都咁努力,尤其係我地中心班義工仔..我係哩度要向你地致敬及表揚(俾人話編心都係咁話啦)A022 ....而其他工會同構构架同事同義工都辛苦曬啦...希望大家都努力做好哩項工作...因為哩個法規關係到我地幾十萬工人的未來..哩次修改後可能又要幾十年之後先修改架啦...所以無論你係現職工人或學生都好...都會與你有關架!........雖然我同職工都做到好辛苦同埋都會抱怨下....但希望大家都繼續加油努力...支持埋哩幾日啦! 再一次係哩度感謝各位同事及義工的大力支持!  辛苦曬啦
回復