澳門工會聯合總會

搜索

查看: 807614|回復: 17

終點和起點

聽眾

2萬

管理員

前日,著名物理學家楊振寧引用英國一位詩人o既話:「我的起點就是我的終點,我的終點就是我的起點,我們不應該停止尋索,尋索的終點就是我們的起點」。對於我o地來講,新網站開通o左是終點,但係點樣不斷改進網站我o地又企o係起點,其他工作亦一樣。我o地o吾係o吾進取o既人,但係希望市民原諒我o地工作中o既某d失誤。工仔同我o既同事承諾將以持續o既進步回應市民o既期望

聽眾

1萬

版主

有咩值得擔憂

建立工聯討論區係一件相對容易o既事情,但係要大家樂於響呢度up野就比較困難,呢個係條件限制,包括人力資源、財力支援及內容設定。幸好o既係,一班同事o既默默支持,之所以話「默默」,係因為工仔覺得o吾少同事係身兼多職︰討論區中一個人多重身分。響同事幫助下,話題逐漸多元,內容逐漸豐富。( H5 g$ w, S- N3 l% o) z$ P3 T

1 W# `, _' i1 u; g. @0 t4 {) x# a現在,有人質疑,點解工聯討論區來來去去淨係講工聯o既野,重係內部o既野添,o吾多妥當,用內聯方式會好d。工仔只會覺得好笑,因為依家工聯都有o吾少「內聯」方式存在,例如意見箱,o甘點解發揮o吾到作用呢?呢個係大家應該思考o既問題。而且,響澳門主要o既討論區到,工仔相信o吾少朋友都會見到d人會討論某某學校點點點,某某公司點點點,呢d難道o吾係某某學校、某某公司o既內部野?況且呢個討論區究竟討論外部o既野多,還是討論內部o既野多呢?可以統計一下。
7 ~% b& m# t0 o7 ?5 }% Q( e# {& X5 S8 |: N3 }+ o0 q
開放討論區,就應該有心理準備,多元討論,觀點碰撞在所難免,o吾通見到異見分子就驚慌失措︰工仔,快dcut左佢?態度o吾應該係o甘,而係大家同事點樣回應、點樣說明、點樣教育、點樣回擊,當大家都o吾出聲,輿論陣地就肯定被人搶占,好簡單o既推理。或者,呢個現象響依家o吾會o甘嚴重,未來(例如選舉時)相信大家可以體驗得到。
3 ~3 {/ I, g2 C* t" A7 y- y* F' v, L- b/ r& J$ _; h
所以,工仔認為,只要遵守討論區守則,o吾詆毀、o吾謾罵、o吾色情,討論區就係一個大家互相接觸,彼此交流,共同探討o既地方,而o吾管係外部野或者係內部野。同埋工仔好認同有朋友講o既市民眼睛係雪亮o既,有分析同分辨能力,o甘通過討論,孰是孰非,更加可以一目了然,有咩值得擔憂o既呢?﹗
回復

匿名  發表於 2007-5-21 19:37:00
例如意見箱,o甘點解發揮o吾到作用呢?呢個係大家應該思考o既問題。

無人願意投信入意見箱,原因很多,主要是擔心透明度不高,
1,不知誰人第一個睇先,唔啱睇會否掉落字紙簍.
2,不知會否石沉大海,不作回應.
3,不知對唔啱聽嘅,會否懷恨在心.
因為如果以上幾點確真有其事,都只係投信人知道,無其他人知道.
所以都係費事嘥心機捱眼瞓.

但而家唔同,係討論區可以暢所欲言,完全無壓力,無有怕秋後算帳.
回復

匿名  發表於 2007-6-1 18:50:42

有何改革應咨詢

聽講有重大改革出台,是否應放上網讓大家先討論,增加透明度.收集意見.才定方案,
是否會好d呢.
回復

聽眾

高級會員

同意 #4 的帖子

出咗通告:6月初,將會分幾批召開職工會,講解大改革的問題,到時再討論.
2 `2 z8 Y. t  W! q$ M
- U0 I1 v* \8 _5 G3 r9 L我覺得開會當日雖然話俾時間大家討論,但職工即時未必有什麼意見,只有就著一些不明的地方,問個明白.所以就等如只有主持講解內容.
! u$ i; x4 B9 X
+ G, J3 @2 Z7 {' M' V所以我個人認為,應先把改革方案提前交與職工手中, 等職工預先了解內容, 然後到開會日再發表自己的意見,這樣做比較恰當.效果比較好.
回復

聽眾

1萬

版主

創造條件

隨著對外交往o既必要,工仔覺得我o地需要具備外語能力o既人才甚至梯隊。因為工運o吾係局限於澳門,而係遍佈全球,而我地o吾單止應該同內地工運接軌,同時應該同國際工運接軌。或者有朋友會覺得我o地根本無呢個條件,其實條件係人去創造o既。

謝順利副理事長接受訪問

謝順利副理事長接受訪問
回復

匿名  發表於 2007-6-15 20:48:41
聽講謝副理事長今年要去瑞士日內瓦開國際勞工組織大會,點解吾見工聯既網度有提及?應該及時報道比人知.
回復

匿名  發表於 2007-6-15 23:13:26

回復 #7 的帖子

無報導,無提及你都知啦﹗組織系政府,所以政府應該將新聞見報。如果無記錯,歷年去日內瓦的勞方代表都需要向工聯彙報,見報也有。A016
回復

匿名  發表於 2007-6-16 13:40:54

回復 #7 的帖子

工聯的習慣是,去咗之後你先至知.
去之前要保持神秘感.

就算同一個辦公地點,事前都唔會知道某某負責人的行踪.
他們習慣是不張揚.
回復

匿名  發表於 2007-6-16 23:29:37

回復 #9 的帖子

我想講既係希望他們加強宣傳罷了,並冇他意!
有時候有需要既就要報道,無需要既亦無需大鑼大鼓到處張揚.
無邊個公司既負責人會把他既所有行蹤向所有員工報告.
回復

匿名  發表於 2007-6-16 23:31:35

回復 #10 的帖子

有道理bo﹗A003
回復

匿名  發表於 2007-6-19 18:34:17
終點米系改革,起點又系,但系無過程,所以應該話改革是終點和起點掛起個張橫額.
回復

匿名  發表於 2007-6-20 22:34:54
張棋額咪寫住,亞姐改革,亞哥改革,你今日改咗未
回復

聽眾

版主

回復 #1 Admin 的帖子

冇錯,人只要有在生GE一日,都不應該停止去探索新事物,正所謂「逆水行舟,不進則退」嘛!
回復

聽眾

版主

「大魚食細魚」冠軍 「拖動方塊」冠軍 「拉線穿球」冠軍 「推波波」冠軍

由細到大,我都在不停追求... c: n, ^/ x8 u4 ]3 G
直到現在,我發現自己雖然沒有和人比較的地方,但我就是這樣成了不一樣的人
5 N+ d3 k' A. R; c: Q4 y1 f2 y! ?, p' g1 m3 S
要進步,不一定要破舊,. `: h) B: x7 E+ r. ?& t- y% I5 c
但要進步,一定要迎新.! x' U; D2 w. B! J. H
9 ?' n1 W5 d6 i# m
世界太大了~!要有一個包容世界的世界觀,才有生活意義
回復

聽眾

版主

只要不斷搜索~~~~~~~~~~~~~~' X# M2 C( s' d8 J* ~$ f4 \0 y
先唔會甘快到達終點~~~~~~~~~~~~~~~
回復

聽眾

新手上路

希望工聯所職工能上下一心,包括所有的福利和工作時都要上下一致
回復

聽眾

金牌會員

終點即起點 起點即終點( Y7 q* m3 Y$ G7 Z4 y
咁人在走的時候其實都只不過是回去而已
回復