澳門工會聯合總會

搜索

查看: 791433|回復: 4

人無信不立

聽眾

1萬

版主

近期,澳門物業僱員協會做o左個調查,顯示工友工時長,人工低,少休假等等,所以訪問佢o地o既時候工友好勞氣﹗ 其實侵犯工友勞動權益o既事情長期存在,政府點會o吾知?知道又點解o吾去糾正?o甘制定勞工法來做么o野呢?o吾怪得有d僱主有恃無恐,亂o甘來啦﹗工仔認為,如果一個政府有法不依,執法不嚴,違法不糾,o甘可以取信於民o羊?「人無信不立」,政府亦一樣。
匿名  發表於 2007-4-16 21:16:32

勞工局=老公局

為什麽這樣說?因為資方等於佢老婆.每逢佢老婆同工人有爭執,佢一定幫佢\老婆.真使人懷疑佢地有冇學歐某做食x怪.
  最近談的最低工資,作為政府一局,居然毫無立場,只是作調停,那要你這官何用.
  大家認為係唔係.

聽眾

新手上路

原帖由 工仔 於 2007-1-30 10:01 發表
2 x4 X1 r4 ^- h+ z近期,澳門物業僱員協會做o左個調查,顯示工友工時長,人工低,少休假等等,所以訪問佢o地o既時候工友好勞氣﹗ 其實侵犯工友勞動權益o既事情長期存在,政府點會o吾知?知道又點解o吾去糾正?o甘制定勞工法來做 ...

1 A% [6 B' K2 t" a. m" S
! r9 |( X& M5 M0 m5 N" X呢件事唔單止係政府囉,我想話你地工聯入邊都有屬會係咁做,自己都唔搞好自己的門戶,仲話政府........
沉默是金.............
還是開口必被冷藏.......
回復

匿名  發表於 2007-5-17 16:38:58

回復 #3 沉默 的帖子

不如你指證出來,我幫你去勞工局投訴,大家 做大呢件野,等佢地感到羞愧\,維護職工權利?系甘咩?A038
回復

聽眾

3萬

論壇元老

人無信可立?

哪,講大話既一代宗師就系台灣扁叔啦,依家還做得好穩陣啊。所以,我得出一個結論︰人無信都可以立。重吾信?我地澳門有好多議員都系大只講,但系市民又好受落,皆因吾少市民都好得閒,中意熱鬧,話之對錯,一於捧場,甘議員個位就坐得好穩啦。A023

阿扁下台,阿扁下台

阿扁下台,阿扁下台
回復