澳門工會聯合總會

搜索

查看: 173851|回復: 7

比較難的遊戲文字[大家來試試吧]

聽眾

金牌會員

清代陳森〈品花寶鑒〉第五十回:(桂寶)道:‘我如今又想了一個拆字法。’他一面說一面在桌子上寫道:舊管一個酉字,新收一個三點水,便成了一個酒字,開除了酉字中間的一字,實在是個灑字。都是這樣。合席輪說,說得不好或說不出的,皆罰酒一杯。再舉例如下:
舊管是個“天”字,新收一個“竹”字,便成了“笑”字,開除了“人”字,實在是個“竺”字。(以下簡寫過程)

先“金”加“則”成“鍘”除“貝”是“釗”
先“射”加“木”成“榭”除“身”是“材”

聽眾

版主

這個好辦,只要找些字形的字便會容易嵌拆.

先“敦”加“火”成“燉”除“享”是“炇”
回復

聽眾

版主

都要瞓囉,寫多個.

先“柏”加“巾”成“棉”除“木”是“帛”

low-b,你早抖啦!
回復

聽眾

版主

拆個怪d o既

先“員”加“口”成“圓”除“貝”是“回”
回復

聽眾

版主

咁得唔得.

先“一”加“干”成“王”除“二”是“T”

如果唔得,咁囉

先“一”加“土”成“王”除“二”是“十”
回復

聽眾

版主

有冇諗過D高難度o既合拆法,好似..........

先“果”加“衣”成“裹”除“未”是“哀”

睇唔睇得明呀,
呵呵...........................
回復

聽眾

金牌會員

哇,真系勁。
回復

聽眾

版主

好多謝小魚兒呢個(勁)字,low-b都好鍾意寫d嘢有人欣賞,呵呵................

講起拆字,low-b諗起以前文友出左個對頭(對聯出句) :
春雨綿綿妻獨宿,芳心如一
春雨綿綿妻獨宿,呢個係一個好出名o既謎語,謎底係一.
佢用個春字去拆,雨綿綿,無日,妻獨宿,無夫,咁就剩番個一字.
但係一字係仄聲數詞,平聲數詞最工整o既係三字同千字.所以好難諗.
不過low-b最後都諗到一個比較滿意o既下聯.

春雨綿綿妻獨宿,芳心如一
穗田濯濯僕齊離,禍事再三

穗田濯濯僕齊離,亦都係一個謎面,謎底係三,
大家可以睇下拆左邊兩個字出去,再配合番謎面,
就知道對聯唔係一件容易o既事.
回復