澳門工會聯合總會

搜索

查看: 174806|回復: 9

請各位賜教下聯

聽眾

金牌會員

上聯是:斷橋非斷鵲橋斷

斷橋是白蛇傳中相傳白娘子和許先相會的地方,所以謂之“非斷”,鵲橋就是牛郎織女每年七月初七相會的地方了,但每年除了七月初七這一天,其它時候這座橋都是斷開的,故曰“鵲橋斷”。還。請各位賜教下聯不勝感激^_^

聽眾

版主

斷橋非斷鵲橋斷
關島不關鯊島關

關島,美國地方,鯊島,1936年呢齣美國電影亦都話佢係美國地方,係個監獄.
hk.cnmdb.com/title/54059
回復

聽眾

金牌會員

對系對左.但系咩意思呢?
回復

聽眾

版主

斷橋係一條橋o既名,不過,條橋唔係斷開o既,
所以斷橋非斷,
鵲橋,橋名並冇斷字,但偏偏佢就係斷o既.
上聯出到咁刁鑽,下聯都要對應番佢o既方式去對.
關島係一個島o既名,不過,個島唔會關閉唔俾人出入o既,
所以關島不關,
鯊島,島名並冇關字,但偏偏呢個島係長期關閉o既,
因為佢係一個監獄.
回復

聽眾

版主

講起對聯又有嘢講.............
對機巧聯同玩IQ題冇乜分別,
只不過答案唔止一個,睇邊個對得更令人認同,
當然,當中亦有好多學問,唔係咁易學.
但係人地出上聯o既所有機關,你都要依佢o既模式去對,
好似有一對,

[對句]畢業天才生熱鬧(low-b對)
[出句]元宵夜總會狂歡

就要兩種讀法解法都要通..........

畢業天才生熱鬧
元宵夜總會狂歡

畢業天才生熱鬧
元宵夜總會狂歡

唔係玩呢科o既人或者覺得好無聊,
不過鍾意玩o既人就會樂在其中,
就算自己對唔出,睇下人地對成點都好過癮.
回復

聽眾

金牌會員

有朋友電郵給我︰殘雪未殘霽雪殘

“欲把西湖比西子,濃妝淡抹總相宜。”杭州之美美在其江南獨有的秀麗風光,更美在那叫人如癡如醉的西湖。當年白居易“未能拋得杭州去,一半勾留是此湖。”環繞西湖四周“三潭映月、南屏晚鐘、雙峰插雲、雷峰夕照、花港觀魚、柳浪聞鶯、斷橋殘雪、平湖秋月、曲苑風荷、蘇堤春曉”並稱西湖十景。

斷橋是白堤的終點,從平湖秋月而來的白堤到此中斷,故而斷橋是堤斷橋不斷。聽說由於斷橋所處的位置背城面山,處於北裡湖和外湖的分水點,視野開闊,是冬天觀賞西湖雪景最好的地方。每當瑞雪初晴,橋的陽面已經冰消雪化,而橋的陰面卻還是白雪皚皚,遠遠望去,橋身似斷非斷,聯曰:“斷橋橋不斷,殘雪雪未殘”。“斷橋殘雪”因此而得名。
回復

聽眾

金牌會員

low-b 既講解實在令大家學到吾少野﹗
回復

聽眾

版主

先多謝小魚兒讚賞.

小魚兒朋友果句,殘雪未殘霽雪殘,意境比low-b果句好,
不過呢類機巧聯喺聯律合度o既情況下應以破題為先,
殘雪作為地名(景點),既然有根有據當然可以,
斷橋殘雪喺隆冬時候,雪只會積厚,唔會殘,講得通,
霽雪殘,雪後初晴,雪開始溶,當然會殘,殘喺句裡面做動詞都得,
問題係霽雪殘係自然現象,霽雪亦唔係一個專有名稱,
以詞性論,霽對鵲亦稍欠,
呢個係小分對裡面o既差距,大致上真係唔錯囉.
low-b唔係故意挑剔,
只不過從機巧聯o既角度去評論小魚兒朋友o既對句.
回復

聽眾

金牌會員

兩位文采都咁好.佩服.
回復

聽眾

金牌會員

對聯是中國的傳統,值得繼承發揚。。不過自己不太擅長。。在這裡學習了一下,還是有所收穫。哈哈
davidhuang
回復